TimoTarus

Eikö bisnekset suju? Perusta säätiö!

  • Tähän säätiö ja vaalirahoitukset kuntoon?
    Tähän säätiö ja vaalirahoitukset kuntoon?

 

Verottajan ulottumattomiin karkaa edelleen maailmanlaajuisesti järjettömiä summia. Niin järjettömiä, ettei sitä ”tavallinen taatelintallaaja” voi edes käsittää.

 

Joka vuosi laaditaan listoja siitä, kuka minäkin vuonna mahtaa olla maailman rikkain henkilö. Onko se Warren Buffet vai Bill Gates vai kenties tällä kertaa joku muu.

 

Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ määritteli, että jopa kolmasosa koko maailman varallisuudesta olisi verokeitaiden hallussa.

 

Tax Justice Network, joka on brittiläinen järjestö joka on kampanjoinut rahoitusjärjestelmän avoimuuden puolesta. Sen 2010 arvion mukaan varakkaiden yksityishenkilöiden varoja olisi piilotettu verokeitaisiin 11,5 tuhannen biljoonan dollarin edestä!

 

Millä ”hinnalla” pääsee kärkikaartiin? Sadalla miljoonalla, miljardilla vai kymmenellä miljardilla....

Ei, hehän ovat vielä ”köyhiä”, rahamiehellä on pussin pohjalla kymmeniä miljardeja. Ja se on vasta julkista tietoa. Lisää voi olla ”lahjoitettuna” yleishyödyllisiin säätiöihin”.

 

Miksi Warren Buffet lahjoitti 2006 yli 80% omaisuudestaan Bill & Melinda Gates säätiölle? Miksi George Kaiser Foundation osti ”yleishyödyllisesti” sähköyhtiön (RWE:GR)? Kaiserin tiedottajan Frederic Dorwart ”hehkuttaa” että kyseessä oli erinomainen investointi. Miksi IKEA :n pääomistaja Ingvar Kamprad lahjoittaa omaisuuttaan säätiöön? Tai miksi saksalainen Dieter Schwartz, jolla kauppaketju LIDL ja Kaufland, ohjasi varoja gGmbH:n kautta säätiölle?

 

Venäläinen miljardööri Dmitri Rybolovlev antaa vastauksen kysymykseen: ”Rahojen turvaamiseen käytetään kolmansia osapuolia ja luodaan verkosto. Offshore holdingyhtiö sijoittaa varat esim. 500 miljoonaa dollaria taiteeseen, 36 miljoonaa koruihin, 80 miljoonaa jahtiin jne.

 

Todennäköisesti Rybolovlev tietää mistä puhuu, sillä Venäjän 20 rikkaimman yhteenlaskettu nettovarallisuus on noin 230 miljardia dollaria!

 

Säätiöiden verotus on täysin eri asia kuin yritysmyyntivoittojen verotus, kyseessä on enemmänkin rahanpiilotusrikos. Silti jos asiaa asianosaisilta kysytään, niin vastaus kuuluu, että toiminta on tietenkin täysin laillista.

 

Eihän tästä ole aikaakaan kun tarjottiin lakiesitystä, että syytetty saa pienemmän tuomion jos tunnustaa veronkierron, mutta voi vetää tunnustuksen vielä takaisin jos arvelee, ettei riittävää viranomaisnäyttöä rikoksesta löydy.

 

Ja kuten tunnettua, samasta rikoksestahan ei voi tuomita toistamiseen. Näin sitä sitten päästään kuin ”koira veräjästä”!

 

On selvää, ettei säätiöiden harjoittamaa ”sijoitustoimintaa” voida kitkeä millään muulla kuin tiukalla kansainvälisellä pankkilainsäädännöllä. Nimet näkyviin, eikä kolmansia osapuolia suvaita. Nyt miljardöörit siirtävät kaiken rahanarvoisen säätiön ja holdingyhtiöiden avulla turvaan ja korkoa kasvamaan, eikä kukaan pysty varmuudella kertomaan, mikä on rahojen alkuperä. Huume- vai kiinteistökauppa?

 

Yhdysvaltain pankkiviranomaiset aloittivat 2008 Sveitsin pankkien tehotarkkailun kun Barcklays ja Sveitsin suurin pankki USB olivat peukaloineet LIBOR-korkoja 800 tuhannen miljardin dollarin arvosta! Mukaanluettuina pankkikortit ja asuntolainat.

 

USB sai sakkoa 7,8 miljardia ja viranomaiset 4700 USA:n kansalaisen tilitiedot. Pikku rahoja, kannatti maksaa! Myös Sveitsin vanhin pankki Wegelin & Co myönsi pimittäneensä 1,2 miljardia ja meni siinä rytäkässä nurin.

Kreikassa kaksi säätiötä joita hallitsevat NBG Asset Management ja Eurobank Asset Management sijoittivat maan joukkovelkakirjoihin ja saivat niistä yli 100 prosentin vuosivoitot. Ne ostivat Kreikan valtionobligaatioista suurimman osan 12% hinnalla nimellisarvosta. Niiden arvo nousi sittemmin 53 prosenttiin.

Toisena sijoittajana, joka on hankkinut Kreikan obligaatioilla, on yhdysvaltalainen miljardööri Dan Loeb. Third Point säätiön kautta, hän sijoitti kesällä 2012 näihin velkakirjoihin miljardi dollaria, ostaen niitä 17 prosentilla nimellisarvosta. Joulukuussa Kreikka osti investoijalta nämä obligaatiot 34 prosentin hinnalla nimellisarvosta. Kyseessähän on tietenkin sama aktivistisijoittaja joka osteli osake-enemmistön ongelmafirma Nokiastakin ja hankki samalla puhevallan yhtiöön.

Holdingyhtiöiden varainhoidon piiriin kuuluvat mm. salaiset pankkitilit, vakuutukset, kiinteistöt, ulkomaiset yritykset ja sijoitusrahastot. Mutta sen lisäksi säätiöiden eräs maailmanrauhan kannalta merkittävä asia on puoluepropaganda ja vaalirahoitus.

Säätiöthän saavat laatia pitkälti itse toimintamallinsa, mutta tarjoaako se ”porsaanreikiä” niin että varoja voidaan käyttää muuhunkin tarkoituksiin kuin mikä oli alkuperäinen tarkoitus?

Tästä tulisi heti kärkeen mieleen Venäjän öljy-yhtiö Jukosin entinen johtaja Mihail Hodorkovskin perustama säätiö Avoin Venäjä (Open Russian Foundation), jolla oli selkeästi poliittinen tarkoitusperä. Tai toisena Venäjällä toimiva huipputeknologiaan keskittynyt Skolkovo-säätiö, jota ovat rahoittaneet mm. sellaiset ”jättiläiset” kuin Microsoft, Boeing ja Cisco.

Jälkimmäinen joutui keskelle skandaalia kun säätiö käytti holtittomasti valtion rahaa lähes 3 miljardia, myöntäen mm. seitsemäntoista 100 miljoonan avustuserää ilman kunnollista asiantuntija-arviota. Toimitusjohtaja Viktor Vekselberg, joka oli Venäjän neljänneksi rikkain mies lähes 15 miljardin omaisuudellaan joutui syytettyjen penkille.

Otetaanpa joukon jatkoksi salaisuuksien verhon peittämä Vatikaani, jota voisi oikeastaan koko valtiota kutsua eräänlaiseksi säätiöksi, koska sen varallisuus perustuu pitkälti lahjoituksiin, kolehtituottoihin ja muuhun hyväntekeväisyystoimintaan. Valtakirjojen edunsaajat ovat jääneet viranomaisilta usein hämärän peittoon, koska niitä ei ole kirjattu!

Vatikaanin pankista (Institute for Reliqious Works) laadittiin raportti lokakuussa 2013 josta selviää, että pankilla on 19 000 asiakasta ja 33 000 tiliä ympäri maailmaa, joissa talletuksia 5 miljardin euron arvosta. Etupäässä lainoja ja yksityisvaroja, joita se siirtää ja sijoittaa. Ei tarkastuksia, ei asiakirjoja ja henkilökuntaakin vaatimattomasti 112 ja sekin kardinaalien valvonnassa.

Vatikaanissakin sattui niin, että viime vuoden kesäkuussa poliisi pidätti papiksi ryhtyneen entisen pankkiirin Nunzio Scaranon, jota epäiltiin osallistuneen ”liikemiesten” rahanpesuun. Scarano toimi vatikaanin pankin kirjanpito-osaston hallintojohtajana. Heinäkuun alussa Goldman Sachs Internationalin puheenjohtaja Peter Sutherland ja Irlannin entinen oikeuskansleri lensivät Vatikaaniin ”konsultoimaan”, mutta mikä mahtoi olla herroilla esityslistalla päällimmäisenä?

Näiden ulkomaisten esimerkkien kautta joka tapauksessa tiedetään, että säätiöitä ja ”trusteja” käytetään tilien peittelyyn.

Jos säätiöllä on liiketoimintaa se maksaa normaalisti veroa kuten muutkin, ainoastaan sijoitetun omaisuuden tuotto kuten vuokratulot, osingot, korkotuotot ja omaisuuden ostamisesta ja myymisestä syntyneet myyntivoitot ovat verottomia!

 

Ai hurja, eihän tuossa sitten ole paljon mitään bisnesrakoa...

 

Ja hei, vielä yksi asia, jos säätiön säännöt niin sanovat, niin ns. yleishyödyllistä toimintaa on myös rahan jakaminen politiikkaan ja poliitikoille. Suomessa ei tosin saa ottaa vaalirahoitusta ulkomailta, mutta monessa muussa maassa saa. Mitenkähän esim. Ukrainassa tai Latviassa?

 

Katsokaapa ympärillenne, ”vaaleja käydään” monissa maissa kun sattui tulemaan vallankumous...Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

On kaksi täysin eri asiaa tehdä tuottavaa businessta ja piilotella voittoja säätiöihin. Jotta pystyy voittojen kanssa vehkeilemään, niin ensin täytyy osata tehdä voittoa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Amerikassa on sanonta; ”Liian suuri kaadettavaksi”

Useimmat näistä toimijoista ovat olleet ylettömän rikkaita elitistejä jo vuosikymmeniä, jotkut suvut jopa vuosisatoja.

Kun on tarpeeksi varoja käytettävissä, niin ei ”tarvitse tehdä enää mitään”.

Toinen kysymys onkin sitten se, mitä jos kaikki veronkierto saataisi kitkettyä kokonaan maailmasta, mitä siitä seuraisi?

Vastenmielinen ajatus, mutta luulenpa että toistaiseksi tarvitsemme näitä laittomuuksia, jotta "iso raha" pysyy kierrossa...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vastenmielinen ajatus, mutta luulenpa että toistaiseksi tarvitsemme näitä laittomuuksia, jotta "iso raha" pysyy kierrossa..."

Se iso raha pysyy vain pörssikierrossa kasvattaen kuplaa jota mekin rahoitamme pankkitukien osalta, ei se reaalitalouteen eksy kun voitot on liian pienet.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #3

Noinhan se taitaa olla, pankkiirit manipuloi ja kansalaiset maksaa...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Naurettavaa pöhinää. Miksi pimeän työntekijöitä ja ostajia ei vaadita vastuuseen? Suurin osa verovajeesta syntyy yksityishenkilöiden toimista eikä yrityksien karkuilusta. Henkilökohtaista vastuuta on hankala ottaa. Helppo osoittaa vierustoveriin.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kaukana pöhinästä
Suomessakin harmaan talouden takia menetetään ehkä muutama sata miljoonaa, mutta elitistit siirtävät miljardeja muualle ja hyvin usein säätiöiden kautta

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Väärin, väärin ja väärin.

Ruotsin tietoihin verrattuna yksityisten suora toiminta eli harmaan talouden työt ja ostot ovat puolet verovajeesta. Suomen osalta tämä on 2-2.5 miljardia euroa.

http://joonashelander.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Suomella kallista on kuitenkin verosuunnittelu (veronkierto) jossa pääomat valuvat veroparatiiseihin, torilta kuititta ostettujen perunoiden rahat jäävät kuitenkin pyörimään Suomessa tuoden tuloa monelle. Yksi veronkieron muoto on ulkomainen työvoima joka ei maksa veroa mihinkään, näitä käytetään hyväksi varsinkin rakennuksilla.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #11

Kyllähän ne veroparatiisien ym avulla vältetyt verot päätyvät kiertoon Suomessa.

Osa harmaasta työstä ja pimeistä maksuista päätyvät ulkomaalaisten taskuun.

En käsitä siis mitä ihmeen eroa sillä on kummasta tilanteesta on kysymys. Argumenttisi toimivat molempiin suuntiin. Pienenä erona ulkomaille vietyjen yrityksien osalta on verojen päätymyninen ulkomaille. Toisaalta samaa tapahtuu kaikessa harmaassa toiminnassa jota varten ostetaan tavarat tai palvelut ulkomailta tai koko toiminta maksetaan ulkomaalaiselle. Loppu tulema on aina sama. Valtio jää rannalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Kyllähän ne veroparatiisien ym avulla vältetyt verot päätyvät kiertoon Suomessa."

Eivät päädy ja veroparatiisssä makaa rahaa enemmän kuin on kierrossa koska Suomeen ei kukaan investoi. Pienet torikaupat pitävät pääsääntöisesti rahan kierrossa koska käyttävät rahan Suomessa ja valtio kyllä tästä nappaa osansa ALVin muodossa jossakin vaiheessa. Tilastojen mukaan harmaa kuittikauppa on meillä vielä pientä mutta tulee kyllä lisääntymään kun verotus kiristyy ja ansiot pysyy samana, kiitos valtion tuhlailevan tyylin.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #9

Harmaa talous on tehty niin laajaksi käsitteeksi, että se menee suurimmaksi osaksi kuittikaupan puolelle. Saadaanhan sillä toki lukuja manipuloitua...

Pekka Iiskonmaki

Pimeätyö tuli Suomeen vasta Harri Holkerin hallituksen aikana. Sitä ennen se oli todella vähäistä puuhastelua.

Nyt ei Suomesta enään saada kitkettyä pimeää työvoimaa. Se tuli jäädäkseen. Bruttopalkan ja nettopalkan ero on niin suuri.

Suurin syy on maan henkisen ilmapiirin muutos. Julkisvaltaa ei koeta enään auktoriteetiksi ja ystäväksi kansalaiselle.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

On totta, että aiemmin tunnolliset suomalaiset alkavat pikkuhiljaa reagoida siihen, että koko ajan kuritetaan vain enemmän ja enemmän. Mikään ei riitä.

Onhan meillä toki ”riesana” virolaiset, jotka ovat vieneet suomalaisten työt

En yhtään ihmettele, että tänne tunkevat.
Nelinkertainen palkka kotimaahan verrattuna, asumisperustainen sosiaaliturva ja jopa ansiosidonnainen päiväraha on sama mikä normaali palkka kotimaassaan.

Syntyi ketjureaktio, suomalaiset kaatuu ja virolaiset porskuttaa

Sitten niillä on komeat maksetut omakotitalot Virossa, ajelevat paremmilla autoilla ja viettävät kunnon lomat päälle.

Ja kaikki tämä vain noin 70 kilometrin päässä!

Sitä rahoittaa kunnan päättäjät, suosivat virolaista...

Pekka Iiskonmaki

#8
Suomen on aivan turha taistella suurta ja mahtavaa Viroa vastaan. Ne on jo jyränneet koko Suomen. Siellä väkeä riittää.

Ne myy jo Karjalaakin. Korin kerrallaan.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #16
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Ottakaa Persut olutfirma ja makkaratehdas sponsoreiksi vaaleissa. Rahaa riittää ja voitatte vaalit.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #18

Kokolailla takuuvarma vaihtoehto

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Isänmaallinen työmies voisi tarkentaa sihtiään. Hänen oman puolueensa varat on kaapattu säätiöön.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Säätiöitä on monenlaisia

Jos säätiöitä alkaa tulla maan rajojen ulkopuolelta ja ne suosisivat esim. jotain tiettyä puoluetta, niin en pidä sellaista suotavana.

Tai jos joku tietty säätiö, jossa on taustalla suuri monikansallinen yritys, suosii tiettyjä puolueita, niin en voi hyväksyä sitäkään

Petteri Puusa

Sattumalta eksyin lukemaan tämän pari vuotta vanhan blogikirjoituksen. Kummastelin kirjoituksen väitettä, jonka mukaan "varakkaiden yksityishenkilöiden varoja olisi piilotettu verokeitaisiin 11,5 tuhannen biljoonan dollarin edestä". Summa tuntui intuitiivisesti aivan liian suurelta ottaen huomioon, että se olisi tuhansia kertoja suurempi kertaa kuin Yhdysvaltain liittovaltion vuosibudjetti...?

Tax Justice Network käyttää lukusanaa "trillion" kuvatessaan globaalin ongelman suuruutta, esim. "May 22, 2013 – Oxfam: At least $18.5 trillion is hidden by wealthy individuals in tax havens worldwide." Sivustolla selitetään, että "a trillion is 1.000 billions". Tästä herra Tarus on kivasti päätellyt, että verokeitaissa on tuhansia biljoonia dollareita.

Kuitenkin "million" on miljoona, "billion" on miljardi ja "trillion" on biljoona (eli tuhat miljardia). Asiaa selventää hyvin vaikkapa Wikipedia-artikkeli "Suurten lukujen nimet". Rahaa veroparatiisesissa on TJN:n mukaan siis biljoonia, eikä tuhansia biljoonia.

Kyseessä tuskin on kirjoitusvirheen kaltainen kömmähdys, vaan pikemminkin lienee niin, että herra Tarus ei ensinnäkään tunne eroa englannin ja suomen kielissä käytettävien lukusanojen välillä, ja toisekseen ei tunne maailmantaloutta siinä määrin, että "tuhat biljoonaa" herättäisi epäilyksiä herra Taruksessa (tai hänen lukijoissaan), vaikka se on asiayhteydessä aivan järjettömän suuri määrä rahaa.

Suuret rahamäärät ovat toki vaikeita ymmärtää. Tulee mieleen vanha vitsi siitä, miten kansanedustajat kykenevät kiistelemään kahvikupin hinnasta, mutta miljoonat ja miljardit menevät iloisesti sekaisin. Asiaan puuttuminen voi tuntua hiusten halkomiselta, mutta jokainen varmaan huomaisi, jos palkkakuitissa olisi tuhat kertaa liian vähän tai liian paljon nettopalkkaa.

Aihe josta herra Tarus kirjoittaa on tottakai hyvin tärkeä. Sitä ei kuitenkaan edistä se, että ongelman suuruutta (tahattomasti) liioitellaan tuhatkertaiseksi.

Toimituksen poiminnat