TimoTarus

Onko nämä menossa poseen?

  • Entten tentten teelika mentten...
    Entten tentten teelika mentten...

Oligarkit näkivät Ukrainassa elämänsä tilaisuuden ja juuri yhteistyössä EU:n kanssa. Paremmat mahdollisuudet piilotella varastettua omaisuuttaan ja päästä paremmin Eurooppalaisille markkinoille.


Toisaalta Ukrainakin on houkutteleva kohde "unionilaisille", palkat Kiinan tasolla, runsaasti raaka-aineita, hedelmällinen maaperä jne.


Nämä pohjattoman ahneet "liikemiehet" eli oligarkit aiheuttavat joka vuosi merkittävää kansantalouden heikkenemistä, valuutan arvon laskua sekä lainan korkojen nousua ym.


He "ostavat" kansanedustajat ja parlamentin jäsenet ja lobbaavat sitten etuja itselleen.


Igor Kolomoyski, jonka omaisuus vaatimattomasti noin 2,5 miljardia dollaria, on Ukrainan suurimman rahoituslaitoksen (20% kaikista maksuista) Private Bankin omistaja. Kun hänellä meni niin sanotusti "herne nenään" hän kaatoi lentoyhtiö Aerosvitin ja uhkasi vielä lisäbonuksena, että kaataa koko Ukrainan rahoitusjärjestelmän.


Kliuevin veljekset puolestaan piilottelivat aurinkoenergia- ja tullirahoja Itävallan hämärille sijoitustileille. Andrej Kliuev oli Itävallan viranomaisten taholta tutkimuksen kohteena, epäiltynä rahanpesusta, mutta 2013 homma jäi sikseen kun ei todisteita löytynyt.


Holy shit! Pankki ei varmaan antanut tietoja?


Rinat Akhmetov, Ukrainan rikkaimmaksi väitetty, osti Lontoon kalleimmalta alueelta One Hyde Parkista 2011 kolmikerroksisen kattohuoneuston josta pulitti 136 miljoonaa puntaa. Sen tyyppistä spekulaatiota esiintyy, että hänen varansa jäädytettäisiin EU:n taholta.


Ennen finanssikriisiä Ukrainan oligarkit suosivat yllättävästi Kyprosta kaupankäyntinsä keskuspaikkana, mutta kun se sattuneista syistä, kuten tiedämme, "meni alta" niin nyt keskuksena toimii Lontoo.


EU on ollut niin varma tulevista poliittisista ratkaisuista, että ehtivät jo laatimaan listaa jäädytettävistä varoista sekä muista sanktioista.


Ruotsalainen ekonomisti Anders Aslund arvelee, että listaan sisältynee ainakin Janukovitsin ja hänen poikansa Oleksandran arvioitu varallisuus noin 300 miljoonaa puntaa.


Britannian tileillä lepää eittämättä monen oligarkin rohmuamat miljoonat.


"On epäselvää, mitä omaisuutta Oleksandralla on Britanniassa, mutta olisi kuitenkin outoa mikäli hänellä ei olisi siellä varallisuutta." sanoo Asplund


Oligargit eivät ole kovin yhtenäinen ryhmä, mikä paljastui siinä vaiheessa kun köysi kaulan ympärillä alkoi Kiovan-aukion takia kiristellä.


Viktor Pinchuk, joka kannatti opposition toimia, hankki omaisuutensa aikoinaan naimalla silloisen presidentin Leonid Kuchmanin tyttären. Pinchuk on lahjoittanut varoja mm. Tony Blairin "Faith Foundation"-säätiölle.


Rikkain mies Akhmetov on toimillaan pyrkinyt edistämään kansainvälistä liiketoimintaansa. Hänen omistamansa System Capital Management avasi toimistot Park Lanelle 2012, sen lisäksi hänen omistamansa Metinvest on pääosakas Newcastlen tehtaassa.


Dmitri Firtash, joka omistukset kaasu- ja kemiantehtaisiin on verotehokkaasti hoidettu holdinyhtiön kautta, oli vielä 2011 Forbesin mukaan 600 miljoonan euron mies.


Firtashin vaimo, seksikkäästi nimeltään Lada, perusti pariskunnan nimiin säätiön nimellä UK Firtash eli kansainvälisesti United Kindom Firtash. Tiettävästi vaimo on melko hullaantunut juuri englantilaiseen elämäntapaan.


Säätiö järjesti viime vuoden lokakuussa kolmipäiväisen festivaalitapahtuman nimeltä "Days of Ukraine". Tiedättehän, piknikkiä ja viihdettä, no semmonen paketti että ihminen viihtyy. Tämä siis muutamia viikkoja ennen vallankumouksen alkua, näin sitä siis vieraantuu arkitodellisuudesta kun on elintaso kohtuullisesti kunnossa.


Nämä ukrainan liikemiehet ovat joko liikemiehinä melkoisia kykyjä tai sitten heillä on vaan käynyt jumalaton flaksi bisneksissä. Niin hyvin ovat tienestinsä kasvattaneet että ihmetellä täytyy! Mikähän siinä on, että Ukraina on silti kuulemma konkurssin partaalla, vaikka siellä on näin ylivertaisia liikemiehiä?


Guardian-lehti kertoi aikoinaan muutaman oligarkin joutuneen hiukan epäsuosioon kun keksivät aikansa kuluksi poltella 50 punnan seteleitä orpokodin edessä, jolloin yksi sai harmillisesti palovammoja. Miesparka, toivottavasti selvisi.


Tämmöstä se nyt toisinaan vaan on kun sattuu olemaan tota rahanpaskoo vähän enemmän...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Erittäin mielenkiintoisia tietoja. Olisi hyvä jos kertoisit mistä olet tuon tiedon haalinut.

Minulle osui silmään Ylen juttu Ukrainan sosiaalisista ongelmista, tässä pätkä:

"Ukrainan itäisten ja läntisten alueiden kansalaisia voisi yhdistää sellainen protestiliikehdintä, joka kohdistuisi maan taloutta ja poliittista elämää kontrolloivien rikkaiden suurliikemiesten eli oligarkkien valtaa vastaan.

Ištšenkon mielestä nykyisessä Maidanin liikkeessä ei kuitenkaan nykyisellään ole sellaista poliittista voimaa, joka voisi vakavasti nostaa esille sosiaalisen agendan.

– Sosiaaliset levottomuudet voivat nousta uuden hallituksen aikana piankin, mutta ne olisivat hyvin erilaisia kuin tämä Maidanin liike, Ištšenko sanoo."

http://yle.fi/uutiset/ukrainan_idassa_ja_etelassa_...

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Lähinnä englantilaiselta lehdistöltä on tietoja keräilty

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja esiintyi eduskunnan kyselytunnilla tänään kovin tietäväisenä Ukrainan asioista. Mahtaakohan Tuomioja ja muu hallitusväki tuntea Ukrainan sosiaalista puolta. Ja jos tuntisikin, niin mahtaako välittää. Epäilen.

Olettaen että T. Taruksen tiedot pitävät osapuilleenkaan paikkansa, niin tämä juttu jos mikä ansaitsisi esillenoston niinsanottuun karuselliin. Mutta eihän US:n toimitus sitä tee, koska se liehittelee suomalaisia julkisuusoligarkkeja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Firtashin vaimo, seksikkäästi nimeltään Lada,

Mitä seksikästä tuossa nimessä on?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Onhan tuossa aika paljon asiaa, tosin jonkin verran huhua.

Kokonaisuutena voi sanoa, että Ukrainan oligarkit ovat luoneet omaisuutensa pääsääntöisesti samoin kuin Venäjällä, onnistuneilla neuvosto-/valtio-omaisuuden yksityistämisillä. Monella on myös avainasemassa ollut poliittiset kytkökset, mutta on myös "rehellisesti" rikastuneita, kuten vinnitsalainen Petro Poroshenko, joka kakku- ja karkkikuningas.

Tuoreen Ukrainan hallituksen laskelman mukaan pelkästään Janukovitshin presidenttikaudella Ukrainan valtion varoja eri tavoin puhallettiin mahdollisesti jopa 70 miljardia euroa. Niillä makselisi aika mukavasti valtion velvoitteita kuten venäläistä kaasua ja juoksevia velvoitteita. Oligarkkiteemasta voi joskus keskustella enemmän, sillä he ovat Ukrainan politiikassa ehdottoman epäterve elementti ja heidän vaikutusvaltansa patoaminen yksi nykyhallituksen tärkeimpiä tehtäviä.

Nimistä:

Lada on muuten muinaisen slaavijumalattaren nimi ja yleinen etunimi muutamissa slaavimaissa.

Muuten kannattaa käyttää yhtenäistä, mieluiten ukrainalaiseen systeemiin nojaavaa kirjoitustapaa nimissä, esim:

Oleksandr Janukovitsh
Dmitro Firtash
Renat Ahmetov
Ihor Kolomojski
Andrij/Serhij Kljujev

Tässäkin tosin eri variaatioita kun ukrainan usein Y:nä kirjoitettava vokaaliäänne ei ole aivan I, mutta Y ei suomen kieleen varsinkaan maallikkokäytössä istu joten itse kirjoitan tuon kirjaimen I:nä. Virolla Õ on samanlainen äänne ja venäjässä Ы, ukrainassa se taas kirjoitetaan И eli kuten venäläinen I, mutta ukrainan I taas kirjoitetaan eurooppalaisittain І.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

"Oligarkkiteemasta voi joskus keskustella enemmän, sillä he ovat Ukrainan politiikassa ehdottoman epäterve elementti ja heidän vaikutusvaltansa patoaminen yksi nykyhallituksen tärkeimpiä tehtäviä"

Tämä on juuri se seikka miksi tätä asiaa "jauhan", koska näyttää siltä että myös EU:ssa vilisee näitä "oligarkeja" ja olisi sielläkin siis paljon "puhdistettavaa"

Sveitsin ja Itävallan pankit pitää saada auki, hehän suojelevat rikollisia!

Nimistä täytyy myöntää, etten ole noihin venäläisperäisiin nimiin kovin hyvin perehtynyt, siksi niihin lipsahtaa hieman jopa suomalaista taivutusta sekaan, mikä ei välttämättä olisi niin suotavaa. Toivottavasti kuitenkin henkilöt selvisivät.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Kyseessä eivät venäläiset nimet, vaikka joka nimen voi myös kirjoittaa venäläisittäin. Silloin lista olisi:

Aleksandr Janukovitsh
Dmitry Firtash
Renat Ahmetov
Igor Kolomojski
Andrej/Sergej Kljujev

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #8

Kiitos korjauksesta

Itsekin hoksasin tuon "mokani" kommentointini jälkeen.

Toimituksen poiminnat