TimoTarus

Kesätöihin? Onks sulla kortit?

  • Liian nuori vai jo yli 50?
    Liian nuori vai jo yli 50?
  • Onko sulla jo tämä?
    Onko sulla jo tämä?
  • Avaa kansio ja näytä mitä löytyy!
    Avaa kansio ja näytä mitä löytyy!

Miksei nuoret pääse enää edes kesätöihin?

 

No siksi että kaikki työ on nykyisin niin vaativaa ettei niihin voi ottaa edes kokeneelle konkarille apuriksi ellei sulla ole muutamia työelämän lupakortteja passeja takataskussa...ellei ole niin; No way!

 

Nämä niin erinomaisen tarpeellisiksi koetut ”pelikorttikoulutukset" ja -testit ovat maksullisia ja useimmat korteista ovat lakisääteisiä. Herää kysymys kuka tätä korttibyrokratiaa junailee! Jokun laariinhan tämä sataa ja ei ole todellakaan mikään pikkubusiness. Kuka maksaa? Yrittäjä! Ihan sama vaikka olisi kyseessä minifirma, mies ja pakettiauto, niin eikun ”korttikauppaan”!

 

Tässä nyt muutama aluksi,joista osa ammattikortteja ja osa harjoittelijan ”töidenehkäisy kortteja” (mikäli puuttuu):

ADR-ajolupa, alkusammutuskortti AS1, ensiapu 1 ja 2, henkilönostinkortti, hygieniapassi, ikärajapassi, kattotulityökortti, MATUPA (matkailualan turvallisuuspassi), märkätilojen vedeneristäjän sertifikaatti, putkistopassi, puuturvakortti, siltanosturikortti, tieturvakortti 1 ja 2, tulityökortti, turvasuojaajakortti, työhyvinvointikortti, työturvallisuuskortti, vesihygieniapassi, vesityökortti jne.

 

Jos nuori on ammattiopiskelija niin muutama peruskortti tulee ammattioppilaitoksen kautta, mutta jos ei koulutus kiinnosta tai suunnitelmat ovat vielä vaiheessa ja jos nuori (15-18 v) mielii saada vähän ”omaa rahaa” niin sitten tuleekin stoppi!

 

Enää ei mennä vaikkapa kuukaudeksi rakennus-siivoojaksi, Mc Donaldsiin, jäätelökioskille, liikenteenohjaajaksi etc. Varmaan nurmikon ajamiseenkin tarvitaan nykyisin joku lupakortti?

 

Sitten ihmetellään miksei työnteko ”kiinnosta”.

 

Näillä systeemeillä vähän yli 20-vuotias voi olla jo hyvällä alulla väliinputojaksi, onhan se paljon mageempaa valvoa myöhään ja nukkua aamuisin pitkään ja pyydellä taskurahat muuta kautta!

 

Monet nuoret tekevät ihan aidosti TÖITÄ päästääkseen töihin, mutta ei käy kun ei ikä riitä eikä ole kortteja! Idioottimaista touhua!

 

On tämä lyhytnäköistä toimintaa kun epäpätevät päättäjät torveloivat kokonaisen sukupolven työtävieroksuviksi!

 

Kyllä se on niin kuin joku aikoinaan totesi autolla ajostakin: Eihän sitä kortilla ajeta!
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Eikä tuo ole vain nuorten ongelma. TE-keskus kyllä järjestää koulutuksia. Mutta ei koulutukseen niin vain mennä. Korttikurssille pääsee sitten kun ensiksi on se työpaikka.Tilanne voi olla vaikkapa seuraava: Työ alkaisi 1.7. kestäisi 2kk. ja pitää olla tulityökortti ja työturvallisuuskortti. Sinulla ei ole kumpaakaan.Onneksi tulityökurssi alkaa jo 9.7. Työturvallisuuskorttia pääsee suorittamaan 6.8. alkavalla kurssilla. No joo...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

paras oli kun olin parikymppinen ilman kolutusta/töitä.
Hain kesäksi töihin hodarikioskille töihin.. työantaja sanoi että " Kirjoitetaan heti syösoppari kun hankit hygieniapassin" ja työkkäristä sitten sanottiin että pääset hyg.passi kurssille jos sinulla on työpaikka/työsoppari taskussa..

Ensinnäkään en edes ymmärtänyt miksi tuogon duuniin sitä vaadittiin.. ehkä laki vaati?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nuo kortit vielä vanhenevat aika nopeasti. Suojelurahat on siis maksettava säännöllisesti, vaikka osaaminen olisi vain karttunut töitä tehdessä. Samalla logiikalla jos työpaikalla vaaditaan vaikkapa suomeksi puhumista, työntekijän pitäisi suorittaa äidinkielen 1-3 luokan oppimäärä uudestaan aina viiden vuoden välein. Hänhän on voinut vaikka unohtaa sanoja.

Juhani Vehmaskangas

Kyselin aikoinaan TE-keskukselta, että paljonko oli koulutuksiin hakenut. Nimenomaan koska oli tuo ehto, että työsopimus pitää olla plakkarissa ennen kuin koulutukseen pääsee. Koulutettavia oli jotakuinkin 0,13 promillea kunnan asukkaista.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Vakuutusyhtiöthän tätä korttimafiaa pyörittää taustalla, työturvallisuuskortti-kurssi alkoi tilastolla miten paljon tapaturmat on vähentyneet näiden kortti vaatimusten myötä, sinänsä kannatan tätä "valistusta", mutta vakuutusyhtiöiden pitäisi myös maksaa kulut kun ovat rahallisesti suurin hyötyjä.

Ja onhan tuo yritykselle kuin yritykselle kannattavampaa ettei kesäduunari telo itseään heti ekana päivänä sairaalaan omaa tietämättömyyttään.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kyllä, työturvallisuus on tärkeä asia.

Kokematon henkilö pitää ohjeistaa kunnolla mutta sekään ei aina riitä!

Suuri syy vakaville onnettomuuksille tai jopa kuolemantapauksille on yleensä työntekijässä itsessään, ei noudateta ohjeita vaan lähdetään "sooloilemaan".

Korttibyrokratialla tarkoitin työpanosta siltä osin mitä osa-aikainen kesätyöntekijä voisi valvotusti ja ohjeistettuna suorittaa ilman että vaaditaan "pätevyys" joka asiaan.

Eihän kyse ole kuitenkaan mistään "avaruustieteistä"!

Esim. rakennustyömailla ei juurikaan enää nuoria näy, suuntaus on vakava...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

täytyy myöntää että tuokin turvallisuuskortti on ihan naurettavaa! kävin sen puoli vuotta sitten, enkä kyllä oppinut mitään uutta tai hyödyllistä. Enemmänkin sen että onnettomuuksia sattuu väkisin. Eikö jokaista tilannetta voi ennakoida!

Maalaisjärkeä ei opita tuollaisilla kursseilla jos noita asioita ei osaa varoa mitä tuolla kurssilla käydään!!

Naurettavaa rahastusta!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Olen osittain samaa mieltä, meitä on vain niin moneen junaan ajatusmaailmallisesti ettei yksittäistä oikeaa ratkaisua ole helppoa saavuttaa tässäkään asiassa.

Olen 18 vuoden aikana kouluttanut/opastanut yli 50 henkilöä ammattiin työpaikalla ja yllättävän monelle on pitänyt kertoa ne yksinkertaisemmatkin asiat joita ei pidä tehdä jos haluaa pysyä terveenä.

Uusi nuori työntekijä jännittää niin pirusti ensimmäisen kuukauden ettei järki juokse aivan täysillä ja on näyttämisen halu, jolloin tulee kiirehdittyä aivan liikaa ja silloin tulee virheitä.

Mutta pahin on yritysten ylimielinen suhtautuminen, asioita ruvetaan miettimään vasta kun sattuu jotain, sitä ennen kuulee hokeman "ei ennenkään ole mitään tapahtunut".

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #8

"Mutta pahin on yritysten ylimielinen suhtautuminen, asioita ruvetaan miettimään vasta kun sattuu jotain, sitä ennen kuulee hokeman "ei ennenkään ole mitään tapahtunut"."

Juurikin noin on, ja pätee moneen muuhunkin asiaan. Että kun aina ennenkin, ja sitä rataa... Kyllä aina pitäisi olla ajatus mukana. Tehdään sitten mitä tahansa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ennen vanhaan pääsi bensa-aseman kassalle kesätöihin kaatamaan kahvia asiakkaan kuppiin jopa ilman hygeniapassia. Kuinkahan moinen epäkohta vallitsi niin kauan?

Juhani Vehmaskangas

Totta. Nykyisin pitää kurssilla ensin opiskelle, että sulanutta pakastetta ei voi päivän päätteeksi laittaa takaisin pakastimeen. Eikä salaatti parane siitä jos sitä mikrossa lämmittää, tai pitää pitkään auringonpaisteessa, jne.

Ennen vanhaan kaikilla oli ns. maalaisjärkeä. Sitten tehtiin kai ihmisiä joille tuota järkeä ei annettu joten kehitettiin sitä korvaamaan nuo kurssitukset.

Toimituksen poiminnat