TimoTarus

Pyroterroristit eivät ole satuolentoja!

 • Pyroterrorismin tutkija
  Pyroterrorismin tutkija
 • Professorit selvittelee
  Professorit selvittelee
 • Tutkijatohtori Holly Jean Buck (UCLA)
  Tutkijatohtori Holly Jean Buck (UCLA)
 • Agenda 21 Euroopan tuho
  Agenda 21 Euroopan tuho

Tällainen termi on olemassa ja sen mahdollisuus on otettu huomioon esim. Yhdysvaltojen viranomaistahoilla.

 

Ei ole uusi tieto että esim. AlQaida kehoitti WTC:n iskujen aikoihin jäseniään ryhtymään taisteluunYhdysvaltojen sisällä ja kehoitti muun muassa sytyttämään metsäpaloja!

 

On tyhmää tuudittautua siihen että nämä ”luonnonilmiöt” olisivat pelkästään luonnosta tai ihmisten huolimattomuudesta lähtöisin. Ne voivat olla myös täysin tahallisia.

 

Amerikkalainen tutkijatohtori Holly Jean Buck UCLA:n ympäristö- ja kestävän kehityksen instituutin NatureNet-tutkijaryhmästä teki melko perusteellisen yhteenvedon pyroterrorismin tilasta, jossa mm. seuraavaa:

 

Missisippi State Univercity:n professorit Robert Grala, Jason Gordon ja Hugh Medal lähettivät suorakyselyjä 1600 asiantuntijalle useisiin palo- ja turvallisuusvirastoihin. Kysyttäessä voitaisiinko metsäpaloja käyttää terrorismiin niin peräti 85 prosenttia vastaajista sanoi kyllä. Yli puolet arveli että terroristiset metsäpalot ovat vahingollisempia kuin luonnossa esiintyvät metsäpalot.

 

"Jos kyseessä on luonnossa esiintyvät tulipalot, ne leviävät satunnaisesti", Grala sanoi. Kun taas strategisesti sijoitetuilla tulipesäkkeillä voidaan vaikuttaa siihen miten tuli leviää ympäristöön.

 

Muutamissa maissa ollaan oltu huolestuneita metsäpaloista mahdollisina terrorismitekoina, mutta ei ole voitu selvittää asiaa varmuudella. Kun tulipalot tuhosivat Israelia ja Länsirantaa marraskuussa 2016, pääministeri Benjamin Netanyahu väitti että jotkut tulipaloista olivat "terrorismia" mutta Israelin ja Palestiinan viranomaiset kiistivät väitteen.

 

Forest Service:n johtaja Robert Baird puhui puheenvuorossaan Yhdysvaltain palo- sekä ilmailuhallinnon konfrenssissa 2011 pyroterrorismin mahdollisuudesta. Toimittuaan aiemmin useissa palontorjuntaorganisaatioiden johtotehtävissä Baird teki Marine Corps-yliopiston palveluksessa ollessaan diplomityön;

 

”Profiles in pyroterrorismConvergence of crime, terrorism and wildfire unleash as a weapon on population.”

 

Baird viittasi puheessaan mm. alQaida-lehden artikkeliin jossa kehoitettiin länsimaalaisia muslimeja tekemään ns. ”susi-iskuja” mukaan lukien metsäpalot!

 

Pyroterrorismi eroaa tuhopoltosta siten että sillä pyritään saamaan aikaiseksi poliittinen ja psykologinen vaikutus.

 

Tästä näkökulmasta katsoen monilla tahoilla näyttäisi olevan paljonkin intressiä tuollaiseen toimintaan, enkä nyt puhu pelkästään muslimeista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Somessa "pyörii" kuvapari, toisessa on Ruotsin metsäpalot ja toisessa vokkien sijainti. Lähes joka paikassa jossa vok myös metsäpalo. Varmaan pelkkä sattuma.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Sattumaahan se kunnes toisin todistetaan..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pakko olla sattumaa, koska Ruotsissa vokkeja on joka paikassa.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Etelä-euroopassa metsäpalot ovat ainakin aiemmin olleet osittain tahallisia.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Tuo on juuri se näkökulma josta haluan herättää keskustelua!

Mutta hankalaahan tuollaisen selvittely voipi olla, vaikkakin viranomaiset joissain tapauksissa kykenevät selvittämään palon alkulähteen ja voivat löytää jopa todistusaineistoa teon tahallisuudesta.

Kyse on silti niin vakavasta asiasta ettei pyroterrorismin mahdollisuuttakaan pidä jättää huomiotta!

Maailma muuttuu ja jopa viranomaiset tulevat monasti asioissa hieman "jälkijunassa" kuten nyt esim. kyberturvallisuus joka tuli aluksi hieman "puun takaa" ennen kuin herättiin.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Asiaan liittyy neljäkin syytä.

1) Yhteiskunta voi olla ahdistavampi kuin ennen väliinputoajille, ja he ilmentävät itseään polttamalla metsiä. Tämä ei ole terrorismia vaan ihan tavallista yksilötason häiriintyneisyyttä.

2) Metsien polttaminen ja niiden palaminen on entistä helpompaa, jos kuivia kausia tulee lisää.

3) Kaupungistuminen: ihmiset eivät enää osaa liikkua luonnossa, eivätkä osaa käsitellä avotulta (vaikka luulevatkin osaavansa).

4) Kulttuurinen vieraus: ehkä metsä edustaa esim. siirtolaiselle vierasta elementtiä, jota joko pelätään tai muuten ei osata käyttäytyä jokamiehenoikeuksien kanssa (yleensä eräänlainen kunnioittava suhtautuminen, ei oksien katkomisia eikä isompaa puiden polttoa).

5) Terrorismi voisi tulla kyseeseen, mutta silloin olisi kiva ilmoittaa perästä päin, että "poltimme juuri Coloradon". Ja teon olisi oltava -uhm- näyttävä ja synkronoitu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä on vähän arka aihe sikälikin, että helposti tulee annettua vihjeitä, joita joku hullu sitten toteuttaa.
Tienvarsia katsellessani olen tehnyt havainnot, että Suomessa on paljon poltettavaa, muttei näytä olevan niitä polttajia. Lähinnä siis pyromaani kaipaa tietynlaista tulipaloa, eikä kaikki palava näyttäisikään kelpaavan.

Järjestäytynyt terrorismi pääosin toimii sillä tavalla avoimin kortein, että kun isku on tehty, se tunnustetaan omaksi. Tämä siksi, että tällä saadaan ihmisten pelkoa suunnattua, joskus myös päättäjien päätöksiin tulee vaikutusta. Esimerkiksi Espanjassa terrori-iskujen jälkeen Espanja vetäytyi Irakin sodasta.

Nämä metsäpaloterroristit ovat mielestäni vasta potentiaalisia, mutta kun ei ole näkynyt Islamilaisen valtion tai muunkaan terroristiorganisaation tunnustusta, niin epäilen, ettei ole terrorismia. Täyttä varmuuttahan ei saada, ellei ketään saada kiinni itse teosta.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

En tiedä onko missään mikään järjestö koskaan ilmoittautunut metsäpalojen aiheuttajaksi tai edes jonkin rakennuksen tuhopolttoon?

Kuitenkin tällainen termi kuin pyroterrorismi on keksitty, varmaan syystä.

Tuossa aiempi kommentoija sanoi että somessa pyörii pari kuvaa ruotsin metsäpalojen ja VOK:kien sijainneista.

Yritin itsekin löytää kuvaa Ruotsin vastaanottokeskuksista niin ainoa minkä löysin oli uutinen jossa Ruotsin vastaanottokeskusten operaatiojohtaja ilmoitti ettei tietoa keskusten sijainneista enää anneta koska vokkeja on yritetty tuhopolttaa.

Ilmeisesti operaatiojohtaja on sitä mieltä ettei asukkaat itse kykene moisiin tekoihin lainkaan?!

Toimituksen poiminnat